Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/907
Title: Канкіт – форпост Ольвійської держави (До питання про місцезнаходження поселення згідно з «Декретом на честь Протогена»)
Authors: Котляр, Ю. В.
Шевченко, Н. В.
Keywords: Канкіт
Ольвія
«Декрет на честь Протогена»
епіграфіка
археологія
Миколаїв VI
Issue Date: 2019
Publisher: ЧНУ ім. Петра Могили
Series/Report no.: Історія;
Abstract: Проблема місцезнаходження поселення Канкіт, зазначеного в «Декреті в честь Протогена», на сьогодні є дискусійною. Існуючі версії, що зустрічаються в роботах М. Лагути, І. Фабриціус, М. Болтенка, І. Снитка не є достатньо переконливими. З нашої точки зору під назвою Канкіт слід уважати поселення Миколаїв VI. Так як це найбільш північний форпост Ольвійської держави, жителі якого контролювали переправу через р. Інгул. Тому саям царя Сайтафарна логічним було б переправлятися саме в цьому районі. Датування події, описаної в «Декреті в честь Протогена», з огляду на сучасні дослідження, відноситься до останніх десятиліть III ст. до н. е. Знахідки на території Миколаєва VI і некрополя Олександрівського, І. Снитко та І. Смирнов датують IV – III ст. до н. е. З огляду на точку зору К. Смирнова про тотожність саїв і сарматів (язигів), яку підтримує М. Лисенко, не є випадковим виявленням могильника сарматського часу біля Миколаєва VI.
Description: Котляр Ю. В. Канкіт – форпост Ольвійської держави (До питання про місцезнаходження поселення згідно з «Декретом на честь Протогена») / Ю. В. Котляр, Н. В. Шевченко // Наукові праці : наук. журн. – Миколаїв, 2019. – Т. 321. Вип. 309. – С. 22–23. : Бібліогр. 22 назви.– (Історія).
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/907
ISSN: 2311-1674
Appears in Collections:Котляр Юрій Вадимович

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Т. 321. Вип. 309, 2019.pdf1.54 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.