Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1673
Title: Підходи до забезпечення координації політики регіонального розвитку щодо відновлення територій, постраждалих в ході війни
Authors: Васильєва, О. І.
Маркушин, О.
Keywords: політика регіонального розвитку
взаємодії суб’єктів регіонального розвитку
координація
громада
участь громадян в прийнятті рішень
консолідація дій
інституціоналізація публічного простору
відновлення територій
Issue Date: 2023
Publisher: Ємельянова Т. В.
Abstract: У статті обґрунтовано підходи до забезпечення координації політики регіонального розвитку щодо відновлення постраждалих в ході війни територій. Закцентовано, що запорукою вирішення регіональних проблем є забезпечення координації політики регіонального розвитку, що має на меті зменшити диспропорції у розвитку населених пунктів та регіонів, ця ситуація створює виклик у застосуванні підходу до регіонального розвитку, орієнтованого на місцеві потреби щодо відновлення. Зазначено, що сьогодні пріоритетними для забезпечення координації політики регіонального розвитку є підтримка конкретних проєктів відбудови в територіальних громадах та оновлення Державної стратегії регіонального розвитку, яка має базуватися на п’яти ключових пріоритетах: стратегічне планування та проєктний менеджмент; інвестиції та взаємодія з донорами; антикорупційна діяльність; цифровізація та управління на основі відкритих даних; містобудування. Зауважено, що диференційований географічний вплив війни ще більше загострив відмінності регіонів з точки зору можливостей їх розвитку та необхідної державної підтримки. Сьогодні вже не достатньо простої диференціації регіонів за відносним показником валового внутрішнього продукту на душу населення, яка застосовується Державним фондом регіонального розвитку, а необхідно розробити набагато більш деталізований підхід до програм регіонального розвитку, що враховує місцеві потреби та базується на визначенні та підтримці місцевих ініціатив розвитку, які реалізуються на місцевому та регіональному рівнях. Зазначено, що хоча деякі підходи та інструменти до політики регіонального розвитку вже включені в законодавство, система вертикальної координації, тобто багаторівневе управління з широкимзалученнямгромадськості в розробці та прийнятті рішень стосовно подальшого розвитку адміністративно-територіальних одиниць, все ще залишається досить актуальною та потребує адаптації для забезпечення більшої гнучкості та ініціативи знизу.
Description: Васильєва О. І. Підходи до забезпечення координації політики регіонального розвитку щодо відновлення територій, постраждалих в ході війни / О. І. Васильєва, О. Маркушин // Публічне управління та регіональний розвиток = Public Administration and Regional Development : наук. журн. – 2023. – № 21. – С. 647–670. – Бібліогр. 14 назв.
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1673
ISSN: 2616-6216
Appears in Collections:2023 рік

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Васильєва О. І., Маркушин О..pdf322.1 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.