Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1547
Title: Застосування діалогічної моделі змін у процесі реформування системи охорони здоров’я в Україні на первинному рівні
Authors: Дзвінчук, Д. І.
Баран, М. П.
Keywords: громадськість
реформування
система охорони здоров’я
первинний рівень медичної допомоги
діалогічна модель змін
Issue Date: 2020
Publisher: Ємельянова Т. В.
Abstract: У публікації констатовано підстави проведення реформування охорони здоров’я в Україні зважаючи на кризову медико-демографічну ситуацію та потребу збереження й покращення здоров’я не тільки як факту відсутності захворювань чи фізичних дефектів, а й як факту повного фізичного, психічного та соціального благополуччя населення. Проаналізовано ключові кроки, що були зроблені у контексті впровадження реформи системи охорони на первинному рівні здоров’я з позиції діалогічної моделі змін, яка передбачає орієнтоване на результат структуроване планування та проведення діалогу зацікавлених сторін протягом чотирьох етапів: вивчення та залучення; розбудова та формалізація; впровадження та оцінка; подальший розвиток, відтворення / інституалізація. Кожен із чотирьох етапів діалогічної моделі змін включає кроки, яких варто дотримуватися, щоб будь-яка ініціатива досягла поставленої мети. Діалогічна модель змін пояснює, що потрібно врахувати для однозначного сприяння діалогу та орієнтації на результат. Доведено, що результат реформи системи охорони здоров’я, як і будь-якої іншої, залежить від досвіду управління процесами та змінами, ґрунтовного розуміння концепції змін, вміння всіма зацікавленими суб’єктами процесу реформування аналізувати та оперувати інформацією. Підсумовуючи позитивні досягнення реформи системи охорони здоров’я – забезпечення державних гарантій надання медичних послуг відповідно до видів медичної допомоги; розвиток ефективної та доступної мережі закладів; безперервне покращення якості медичної допомоги; впровадження електронної системи охорони здоров’я; забезпечення пацієнтів лікарськими засобами тощо, акцентовано на потребі комплексного застосування організаційного-управлінського, інформаційно-комунікаційного, фінансово-економічного, нормативно-правового та інших механізмів для ефективного впровадження реформи системи охорони здоров’я через призму діалогічної моделі змін.
Description: Дзвінчук Д. І. Застосування діалогічної моделі змін у процесі реформування системи охорони здоров’я в Україні на первинному рівні / Д. І. Дзвінчук, М. П. Баран // Публічне управління та регіональний розвиток = Public Administration and Regional Development : наук. журн. – 2020. – № 7. – C. 89–108. – Бібліогр. 44 назви.
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1547
ISSN: 2616-6216
Appears in Collections:2020 рік

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дзвінчук Д. І., Баран М. П..pdf352.06 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.