Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1158
Title: Індекс публічності – інструмент оцінювання якості діяльності представницьких органів влади на регіональному рівні
Authors: Паладійчук, С. Б.
Keywords: публічна влада
публічне управління
представницькі органи влади
регіональні представницькі органи влади
ефективність
якість
управління якістю
індекс публічності
Issue Date: 2023
Publisher: Ємельянова Т. В.
Abstract: У статті розглянуто підходи щодо оцінювання якості діяльності представницьких органів влади (ПОВ) на регіональному рівні. Встановлено, що оцінювання якості адміністративних послуг може базуватися на основі оцінки споживачами послуг (зовнішня оцінка), оцінки надавачами послуг (внутрішня оцінка) або змішаної оцінки (здійснюється зовнішніми суб’єктами на основі компонування оцінок споживачів та надавачів). Визначено, що показники якості діяльності ПОВ включають у себе показники ефективності використання ними всіх задіяних ресурсів, є, як правило, кількісними, на відміну від показників якості, які є більш складними і являються кількісно-якісними, тобто такими, що відповідають встановленим на конкретній території стандартам якості. Запропоновано у якості інструмента, що дозволяє оцінити якість діяльності ПОВ на регіональному рівні, застосовувати індекс публічності, що дозволяє здійснити моніторинг прозорості, відкритості та підзвітності діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Доведено, що унікальність індексу публічності полягає в тому, що з одного боку вимірювання носить комплексний характер, з іншого – оцінюванню підлягає широкий спектр функцій та напрямків діяльності муніципалітету. Основними об’єктами, які підлягають оцінюванню врамках індексупублічності, є діяльність міського голови (головна посадова особа), виконавчих органів влади (органи уповноважені здійснювати виконавчі та розпорядчі функції) та депутатів міської ради (представницький орган місцевого самоврядування). З метою оцінювання публічності ПОВ всі показники об’єднано у три сукупних компонентних показники – прозорість, відкритість, підзвітність – для кожного з об’єктів моніторингу (міський голова, виконавчі органи влади, депутати). Встановлено, що для підвищення прозорості ПОВ на регіональному рівні варто максимально відображати на сайті всю публічну інформацію, а також регулярно звітувати перед членами територіальної громади.
Description: Паладійчук С. Б. Індекс публічності – інструмент оцінювання якості діяльності представницьких органів влади на регіональному рівні / С. Б. Паладійчук // Публічне управління та регіональний розвиток = Public Administration and Regional Development : наук. журн. – 2023. – № 19. – С. 258–274. – Бібліогр. 10 назв.
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1158
ISSN: 2616-6216
Appears in Collections:2023 рік

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Паладійчук С. Б. Індекс публічності.pdf292.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.