Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/865
Title: Проблематика формування фінансового забезпечення територіальних громад сучасної України у контексті децентралізації
Authors: Сидоренко, С. В.
Приходько, І. П.
Keywords: державне управління
децентралізація
джерела фінансування
інвестиції
регіон
територіальні громади
фінансова децентралізація
фінансове забезпечення
Issue Date: 2022
Publisher: Ємельянова Т. В.
Abstract: У статті здійснено розробку теоретичних засад та надано практичні рекомендації щодо удосконалення шляхів підвищення ефективності фінансового забезпечення територіальних громад сучасної України у контексті децентралізації. З позиції викликів вітчизняного сьогодення у новій інтерпретації розкрито такі основоположні поняття як «децентралізація» та її властивості, типи і напрями; «фінансова децентралізації»; «територіальна громада». Розглянуто сутність фінансової децентралізації крізь призму трьох основних детермінант: децентралізація у видатковійсфері; децентралізація у доходній сфері; право на процедурну та організаційну самостійність. У контексті децентралізації охарактеризовано ситуацію в Україні після повномасштабного російського вторгнення; окреслено його наслідки для фінансового забезпечення територіальних громад і регіонів; визначено роль та значення фінансової децентралізації у післявоєнний період відновлення України. Зауважено що успіх децентралізації влади на звільнених територіях України загалом та Донецької і Луганської областей зокрема, стане одним із потужних чинників реінтеграції жителів тимчасово окупованих територій після деокупації. З урахуванням вітчизняних реалій обґрунтовано необхідність активізації пошуку альтернативних джерел фінансування громад та наведено їх варіанти. Наголошено на необхідності вирішення проблеми фінансового забезпечення територіальнихгромад,а отжеі регіонів країни, що набуває особливої актуальності в умовах сучасних викликів, що постали на шляху вітчизняного державотворення.
Description: Сидоренко С. В. Проблематика формування фінансового забезпечення територіальних громад сучасної України у контексті децентралізації / С. В. Сидоренко, І. П. Приходько // Публічне управління та регіональний розвиток = Public Administration and Regional Development : наук. журн. – 2022. – № 18. – С. 1163–1181. – Бібліогр. : 10 назв.
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/865
ISSN: 2616-6216
Appears in Collections:2022 рік

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Сидоренко С. В. Проблематика формування.pdf253.31 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.