Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/738
Title: Розвиток організаційної компетентності міського голови як посадової особи місцевого самоврядування в контексті українсько-німецького проєкту
Authors: Дзега, В.
Keywords: компетентність
організаційна діяльність
трансформаційні зміни
воєнний стан
посадові особи місцевого самоврядування
Issue Date: 2022
Publisher: Ємельянова Т. В.
Abstract: У статті розкрито досвід європейських країн щодо розвитку організаційної компетентності посадових осіб місцевого самоврядування, які сприяють реалізації державної політики, економіки та соціальної сфери у глобалізаційних умовах. Автор з’ясовує передумови для розвитку організаційної компетентності посадових осіб місцевого самоврядування в Україні, що складає їх професійну (управлінську) компетентність, передбачену Національною рамкою кваліфікацій, чинними законами України «Про вищу освіту», «Про інноваційну діяльність», загальними вимогами ЄС до керівних питань роботи органів громадської влади. Адже децентралізація стала тим стимулом, який передбачає зростання місцевої рішучості економічного вибору, фокусування на визначенні та використанні конкурентних переваг та ухвалення місцевих рішень щодо місцевої податкової політики, розвитку робочих місць та якості життя. Закордонний досвід демонструє, що володіння посадовими особами місцевого самоврядування організаційними компетентностями сприяє швидкому переходу до управління шляхом розробки стратегій, формування довгострокових цілей економічного зростання на місцевому рівні з паралельним вирішенням поточних проблем місцевого розвитку; застосування системного підходу до визначення проблем, формування завдань, які мають бути вирішені на місці; залучення та оптимальне використання ресурсів (насамперед місцевих); зростання відповідальності місцевої влади за розвиток та її самостійності; запровадження публічності у прийнятті рішень щодо задіяння механізмів, інструментів. Це стимулювання дозволяє більш обґрунтовано підходити до визначення напрямів місцевого розвитку територіальних громад. Застосування сучасних інструментів місцевого соціальноекономічного розвитку обумовлюється вмінням посадових осіб місцевого самоврядування застосовувати організаційні компетентності у лідерстві та командній роботі над стратегічними завданнями, визначеними пріоритетними для їх розвитку, залучення інвестицій; розвитком людських ресурсів, формуванням грошових потоків громади. Перевірено рівень готовності посадових осіб місцевого самоврядування до провадження організаційної діяльності не лише у стабільних умовах, а також в умовах воєнного стану в Україні та в контексті трансформаційних змін, які відбуваються у зв’язку з набуттям Україною статусу кандидата-члена Європейського Союзу.
Description: Дзега В. Розвиток організаційної компетентності міського голови як посадової особи місцевого самоврядування в контексті українсько-німецького проєкту / В. Дзега // Публічне управління та регіональний розвиток = Public Administration and Regional Development : наук. журн. – 2022. – № 16. – С. 407–426. – Бібліогр. : 10 назв.
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/738
ISSN: 2616-6216
Appears in Collections:2022 рік

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Дзега В. Розвиток організаційної компетентності.pdf222.5 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.