Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/736
Title: Публічне управління захистом національних цінностей в умовах воєнних дій в Україні : теоретико-методологічний підхід
Authors: Гонюкова, Л. В.
Ларіна, Н. Б.
Ларін, С. В.
Keywords: публічне управління
суверенітет
цілісність
соборність
соціальна справедливiсть
патрiотизм
терпимiсть
духовність
Issue Date: 2022
Publisher: Ємельянова Т. В.
Abstract: Стаття присвячена науково-емпіричному дослідженню захистом національних цінностей в Україні у сфері публічного управління. Війна продемонструвала, що міцна держава будується на ідентифікації громадян з державою. Об’єднують державу і громадян спільні цінності. управління захистом національних цінностей в Україні. Методологічною основою дослідження є теоретичне обґрунтування особливостей публічного управління захистом національних цінностей з позицій системного, аналітичного, історичного, аксіологічного підходів; системи взаємопов’язаних та взаємодоповнюючих загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, зокрема, порівняльного, ситуативного, системного та структурно-функціонального аналізу. Для досягнення мети і завдань дослідження автором проаналізовані наукові праці вітчизняних учених з питання захисту національних цінностей, окреслено методологічні підходи до дослідження цінності особистості, цінності суспільства та цінності держави. Матеріал розділу будується на емпіричній базі результатів опитування студентів у 2016-2018 роках та у 2022 році після повномасштабного загарбницького вторгнення росії в Україну щодо визначення базових цінностей українського суспільства (базою дослідження були – Національна академія державного управління при Президентові України та Київський національний університет імені Тараса Шевченка). Внаслідок системного аналізу результатів опитування визначено, що для українцiв базовими національними цінностями є соборність, соціальна справедливiсть, патрiотизм, терпимiсть, духовність, гостиннiсть, повага до родини, “кордоцентризм” та низкаiнших, що складають основу нашої української ментальностi. Російська збройна агресія проти України розглядається українською громадськістю як війна цінностей. Доцільно скористатися авторським обґрунтуванням теоретико-методологічних засад ефективного публічного управління захистом національних цінностей в Україні задля перспективного урядування майбутнього з питання змiцнення суверенiтету, збереження територіальної цiлiсностi України.
Description: Гонюкова Л. В. Публічне управління захистом національних цінностей в умовах воєнних дій в Україні : теоретико-методологічний підхід / Л. В. Гонюкова, Н. Б. Ларіна, С. В. Ларін // Публічне управління та регіональний розвиток = Public Administration and Regional Development : наук. журн. – 2022. – № 16. – С. 356–382. – Бібліогр. : 22 назви.
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/736
ISSN: 2616-6216
Appears in Collections:2022 рік

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Гонюкова Л. В. Публічне управління.pdf263.16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.