Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1837
Title: Організаційні засади формування інституціонального забезпечення розвитку молочного скотарства в Україні
Authors: Радько, В. І.
Keywords: молочне скотарство
інституція
сільськогосподарське підприємство
особисте селянське господарство
підприємницькі структури
dairy cattle breeding
institution
agricultural enterprise
private household
business entitities
Issue Date: 2022
Publisher: Тов. «ДКС Центр»
Abstract: Стаття присвячена організаційним засадам формування інституційного забезпечення розвитку молочного скотарства в Україні. Доведено, що умови для забезпечення стійкого розвитку підприємницьких структур формуються зовнішнім економічним і соціальним середовищем визначаються, зокрема, державною політикою регулювання галузі молочного скотарства, суспільними відносинами між суб'єктами, правовою базою регулювання підприємництва, ризиками та нестабільністю, сформованим досвідом менеджерів, інститутами та організаціями. Інституціональні умови стійкого розвитку підприємницьких структур — це умовно відокремлена сукупність базових політичних, правових, економічних, суспільних та соціальних норм, правил і процедур, які утворюють основу для досягнення суб'єктами господарювання своєї місії та цілей. Вважаємо, що інституціональному середовищу забезпечення стійкого розвитку підприємницьких структур у галузі молочного скотарства характерні такі особливості: об'єктивно-суб'єктивна природа. Формування й вибір поведінки суб'єктів підприємництва здійснюється у певному інституціональному середовищі. Задоволення потреб та інтересів суб'єктів також відбувається під впливом інституціонального середовища, якому властивий імовірнісний характер такого впливу, що вимагає від суб'єктів господарювання відповідних дій. Доведено, що упродовж періоду незалежності в Україні сформувалось інституційне середовище функціонування молочного скотарства за наявності двох основних категорій виробників — сільськогосподарські підприємства та господарства населення, які мають відповідно статус юридичної особи й суб'єкта неприбуткової діяльності. Сформовані економічна та інституційна системи молочного скотарства України свідчать про необхідність подальшого розвитку сільськогосподарських товаровиробників не тільки великих, а й малих форм господарювання. Так, нині існує потреба у спрямуванні розвитку особистих селянських господарств з урахуванням адаптованих до вимог європейського законодавства нормативно-правових актів. Селянське господарство орієнтується в першу чергу на власне самозабезпечення членів сільських і міських домогосподарств, з якими вони перебувають в родинних та дружніх зв'язках. Проте, як свідчать результати досліджень науковців, із зростанням концентрації корів в утриманні сільських домогосподарств збільшується рівень товарності молока. The article is devoted to the organizational principles of forming the institutional support for the development of dairy farming in Ukraine. It is proved that the conditions for sustainable development of business structures are formed by the external economic and social environment determined, in particular, by the state policy in dairy farming, public relations between entities, the legal framework for entrepreneurship, risks and instability, experience of managers, institutions and organizations. Institutional conditions of business structures sustainable development are a conditionally separate set of basic political, legal, economic and social norms, rules and procedures that form the basis for business entities to achieve their mission and goals. We believe that the institutional environment for sustainable development of business structures in the field of dairy farming is characterized by certain features. The formation and choice of business entities behavior is carried out in a certain institutional environment. Satisfaction of the needs and interests of entities is also influenced by the institutional environment, which is characterized by the probabilistic nature of such influence, which requires businesses to take appropriate action. It is proved that during the period of independence in Ukraine the institutional environment of dairy farming was formed in the presence of two main categories of producers — agricultural enterprises and households, which have the status of a legal entity and a non-profit entity. The current economic and institutional systems of dairy farming in Ukraine indicate the need for further development of agricultural producers both large and small forms of management. Thus, today there is a need to direct the development of personal farms, taking into account the regulations adapted to the requirements of European legislation. The peasant economy focuses primarily on the self-sufficiency of rural and urban households members with whom they are family and friends. However, according to research, increasing concentrations of cows in rural households increasesthe level of milk marketability.
Description: Радько В. І. Організаційні засади формування інституціонального забезпечення розвитку молочного скотарства в Україні / В. І. Радько // Інвестиції : практика та досвід : наук.-практ. журн. – 2022. – № 7–8. – квіт. – С. 22-26. – Бібліогр. 8 назв.
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1837
ISSN: 2306-6814
Appears in Collections:2022 рік

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Радько В. І..pdf669.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.