Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1768
Title: Продовольчі системи в координатах сталого розвитку
Authors: Ковальчук, С. Я.
Шведюк, А. А.
Keywords: продовольчі системи
цілі сталого розвитку
трансформації
інновації
глобальні сис¬теми харчування
управління продовольчими системами
food systems
objectives of sustainable development
transformation
innovation
global food systems
food management
Issue Date: 2021
Publisher: Тов. «ДКС Центр»
Abstract: Нові виклики розвитку світового господарства зумовили трансформації у формуванні продовольчих систем. Виконання цілей сталого розвитку зумовлює необхідність інтегрування національних продовольчих систем до глобальних, головним вектором інтеграції є нарощування продовольчого потенціалу країни. Відмічено складність продовольчих систем, які охоплюють усі сектори економіки, поряд з цим наголошено на ефективному управлінні продовольчими системами та визначено принципи на яких базується управління системами, щоб виконати цілі сталого розвитку. Спираючись на глобальну продовольчу систему, умотивовано вектори впровадження науково обгрунтованих інновацій, які мають конкретну направленість. Зауважено, що зміни в продовольчих системах потребують об'єднання усіх учасників у кожному з секторів економіки, міжнародних об'єднаннях та організаціях, зазначене необхідно для роботи узгодженим та скоординованим способом, щоб забезпечити якісними продуктами харчування теперішні та майбутні покоління. Визначено особливості становлення продовольчих систем у період глобальної продовольчої кризи; здійснено аналіз глобального індексу цін виробних ресурсів та індексу продовольчих цін ФАО; визначено фактори впливу на процес зростання цін на продукти харчування. Акцентовано увагу на тому, що Саміт продовольчих систем, який проходив у розпал пандемії COVID-19, показав тісний взаємозв'язок продовольчої, екологічної та системи охорони здоров'я. Пандемія має значний вплив на світові сировинні ринки та системи торгівлі, економічне зростання, доходи та рівень бідності, з непропорційним навантаженням на вразливі версти населення як у містах, так і в сільській місцевості. Тому впровадження інновацій з метою зниження ризиків продовольчих систем та забезпечення виконання цілей сталого розвитку, спирається як на провідні наукові дослідження, так і на традиційні знання про системи харчування. Обгрунтовано необхідність поєднання досліджень місцевих громад та науковців у впровадженні інноваційних технологій для інтегрування національних систем до глобальних. New challenges of development of the world economy have led to transformations in the formation of food systems. The need for transformations of national food systems to global, for the implementation of sustainable development purposes, is stipulated by the development of food potential by countries. The complexity of food systems that cover all sectors of the economy, along with this, emphasized the effective management of food systems, and the principles of which are based on the management of food systems, are emphasized. Based on the global system of food systems, the vectors of introduction of scientifically substantiated innovations, which have a specific direction of scientifically substantiated. It is noted that the change in nutritional systems requires the merger of all participants from various sectors of the economy and associations that are necessary to work as a coordinated and coordinated way to provide qualitative nutrition products to the current and future generations. The features of the formation of food systems in the evaporation of the global food crisis are indicated; analysis of the global index of prices of resources and the FAO food price index was carried out. The factors of influence on the process of rising food prices are determined. Aktsentovano attention to the fact that food systems summit, held in the midst of a pandemic COVID-19 showed the close relationship of food, environmental and health care. Pandemic has a significant impact on world commodity markets and trade systems, economic growth, income and poverty, with disproportionate load on vulnerable communities both in cities and in rural areas. Therefore, the introduction of innovations in order to reduce the risks of food systems and ensuring the implementation of sustainable development goals, based on leading scientific research and traditional knowledge of food systems. The need to combine research of local communities and scholars in the implementation of innovative technologies to ensure sustainable development is substantiated.
Description: Ковальчук С. Я. Продовольчі системи в координатах сталого розвитку / Ковальчук С. Я., Шведюк А. А. // Інвестиції : практика та досвід : наук.-практ. журн. – 2021. – № 23. – груд. – С. 66–72. – Бібліогр. 10 назв.
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1768
ISSN: 2306-6814
Appears in Collections:2021 рік

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ковальчук С. Я., Шведюк А. А..pdf543.34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.