Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1680
Title: Інвестиційна складова розвитку аграрного сектора економіки України в умовах євроінтеграції : проблеми та перспективи
Authors: Жовнірчик, Я. Ф.
Мончак, О.
Keywords: аграрний сектор економіки
агропромисловий комплекс
сільське господарство
державна політика
державне регулювання
державна підтримка
інвестиції
інвестиційний клімат
євроінтеграційні процеси
інвестиційна привабливість аграрного сектора економіки
Issue Date: 2023
Publisher: Ємельянова Т. В.
Abstract: У статті досліджено проблеми інвестиційного забезпечення аграрногосектораекономікиУкраїнив сучасних умовахтавизначено перспективні напрями покращення інвестиційного клімату загалом. Встановлено, що у ході створення ринкової економіки в Україні та євроінтеграційних процесів виникає потреба в складних пошуках шляхів розвитку й визначенні ролі та місця держави в цих економічних перетвореннях. Досвід розвинених демократичних країн показує, що немає єдиного рішення для цієї проблеми і міра державного втручання в економіку різних країн варіюється. Визначено напрями трансформації аграрно-промислового комплексу в Україні з часів здобуття незалежності. Доведено, що до початку повномасштабної війни аграрний сектор в Україні був однією з найприбутковіших галузей української економіки. Вона сприяла значному внеску у ВВП та збереженню земельних ресурсів у задовільному стані. Висвітлено низку проблем в аграрному секторі економіки України, які гальмують його розвиток: недостатня прозорість у справах земельної власності; невідповідність стандартам якості та безпеки, встановленим міжнародними організаціями; обмежений рівень інвестицій; недостатня адаптація законодавства України до вимог Європейського Союзу; проблема реформування ринку та його структури; залежність від державного фінансування; недостатність інноваційної активності; проблеми у сфері логістики та поставок. Наведено оцінку прямих збитків у сфері АПК і сільськогосподарської інфраструктури, що стали наслідком постійних атак з боку російських збройних сил. Серед складових цих збитків слід вказати на ті, що стали найбільш фінансово значущими: сільськогосподарська техніка, готова сільськогосподарська продукція та зерносховища. Саме ці збитки можна визнати вагомими й такими, що не дозволяють говорити про швидке покращення ситуації в аграрному секторі України і залучення інвестицій. Наведено основні вектори підвищення інвестиційної привабливості аграрного сектора економіки України та представлено перелік заходів, котрі потрібно вжити для вирішення основних проблем під час війни і після неї, а також покращення інвестиційної складової розвитку аграрного сектора економіки та продовження євроінтеграційних процесів.
Description: Жовнірчик Я. Ф. Інвестиційна складова розвитку аграрного сектора економіки України в умовах євроінтеграції : проблеми та перспективи / Я. Ф. Жовнірчик, О. Мончак // Публічне управління та регіональний розвиток = Public Administration and Regional Development : наук. журн. – 2023. – № 21. – С. 810–830. – Бібліогр. 22 назви.
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1680
ISSN: 2616-6216
Appears in Collections:2023 рік

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Жовнірчик Я. Ф., Мончак О..pdf240 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.