Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1644
Title: Фінансово-безпекові фактори державної соціально-економічної політики з підтримки життєдіяльності домогосподарств у періоди епідеміологічних загроз
Authors: Харечко, Д. О.
Соловей, Д. А.
Keywords: діяльність домогосподарств
фінансова безпека
органи публічної влади
державна соціально-економічна політика
безпекові фактори
епідеміологічні загрози
сучасний етап
економічна безпека
Issue Date: 2021
Publisher: Ємельянова Т. В.
Abstract: У статті досліджується фінансова безпека діяльності домогосподарств через призму економічної безпеки в цілому, яка є однією з основоположних цілей державної політики, місцевого самоврядування, суб›єктів господарювання. З огляду на загальний ризик і невизначеність, які супроводжують усі соціально-економічні процеси в державі, особливо у період епідеміологічних загроз забезпечення економічної безпеки є базисом функціонування та подальшого розвитку суб’єктів господарювання та основою суверенного існування та стабільного розвитку кожної країни. Зазначається, що економічну безпеку можна визначити як відповідний стан національної економіки, при якому забезпечується задоволення основних потреб та соціально-економічний розвиток під час епідеміологічних загроз. Також обґрунтовується економічна безпека держави, як системне функціонування економіки, підтримання основних показників розвитку та забезпечення порівняльного балансу з економіками інших країн. Економічна безпека є бажаним станом, досягнення якого не гарантує успіху на ринку, а забезпечує завдяки органам публічної влади можливість виживання в мінливому ринковому середовищі. статті проаналізовано, що економічну безпеку найчастіше ототожнюють з фінансовою безпекою, оскільки її також визначають як рівень державної соціально-економічної політики, що здатні стабільно покривати витрати на основні потреби та об’єктивні витрати враховуючи фізіологічні потреби, навколишнє середовище та триваючі епідеміологічні загрози. Безперечно, господарський фактор, який ми також можемо визначити як фінансовий стан, чи фінансову стійкість домогосподарства, є найважливішим, але не єдиним елементом його економічної безпеки. З’ясовано, що фінансово-безпековими факторами життєдіяльності домогосподарств є розмір і стабільність доходів та рівень витрат, у тому числі на обслуговування зобов›язань, а також заощадження, фінансові інвестиції та капітал домогосподарства, тобто елементи, що визначають його фінансову безпеку. Важливу роль у формуванні економічної безпеки відіграють також ступінь диверсифікації джерел доходу, захист від втрати доходів або майна, рівень людського капіталу, особливості соціально-економічного росту. Звичайно, нефінансові фактори прямо чи опосередковано впливають на економічне та фінансове становище домогосподарства у період епідеміологічних загроз, а отже, і на його фінансову безпеку.
Description: Харечко Д. О. Фінансово-безпекові фактори державної соціально-економічної політики з підтримки життєдіяльності домогосподарств у періоди епідеміологічних загроз / Д. О. Харечко, Д. А. Соловей // Публічне управління та регіональний розвиток = Public Administration and Regional Development : наук. журн. – 2021. – № 14. – C. 1075–1093. – Бібліогр. 23 назви.
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1644
ISSN: 2616-6216
Appears in Collections:2021 рік

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Харечко Д. О., Соловей Д. А..pdf377.77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.