Bitte benutzen Sie diese Kennung, um auf die Ressource zu verweisen: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1808
Titel: Контент-аналіз офіційних медіа-повідомлень щодо здорового харчування дітей в Україні в контексті рекомендацій ВООЗ
Autoren: Гейко, Л. І.
Юрочко, Т. П.
Stichwörter: кількісний контент-аналіз
офіційні медіаповідомлення
здорове харчування
рекомендації ВООЗ
офіційні рекомендації щодо харчування
quantitative content analysis
official media reports
healthy eating
WHO recommendations
official nutrition recommendations
Erscheinungsdatum: 2022
Herausgeber: Тов. «ДКС Центр»
Zusammenfassung: У статті представлено дослідження офіційних медіа-повідомлень про здорове харчування дітей в Україні в контексті рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), ви¬конаного за методологією класичного кількісного контент-¬аналізу. Офіційна комунікація була концептуалізована як опубліковані джерела на сайті Міністерства охорони здоров'я та Центру громадського здоров'я, а також у нормативно¬-правових документах, що формують політику здорового харчування. Результати засвідчують, що офіційна медіа-комунікація щодо здорово¬го харчування дітей частково узгоджена з рекомендаціями ВООЗ. 48,9% одиниць аналізу місти¬ли в тексті хоча б одну з рекомендацій ВООЗ. Дослідження офіційної комунікації з використан¬ня кількісної методології є істотним для розуміння державної політики щодо здорового харчу¬вання дітей та її успішної імплементації у суспільстві. The article presents the research of official media reports on healthy eating for children in Ukraine in the context of the recommendations of the World Health Organization (WHO). The research was done using the methodology of classical quantitative content analysis. The aim of the study was to define whether official communication about healthy eating for children follows WHO recommendations. Official media reports were conceptualized as published sources on the website of the Ministry of Health, Center for Public Health and legal documents that shape healthy eating policy. To the sample were included all materials with tags "healthy eating" and "healthy eating for children". Total sample size was 92 units of analysis. Categories of analysis are taken from the WHO definition of healthy eating as follows categories: "fruits and vegetables", "salt", "sugar", "fat". Because the definition of healthy diet is presented as limiting daily consumption of salt, sugar, fat and promotion of eating at least 400 grams of fruits and vegetables. Such categories, as "research" and "year of publication", were also added for checking referencing for particular research and_analyzing chronology. According to the methodology of classical content analysis, a verification of coding reliability was performed after data collection. After four waves of checking coding reliability, the Kripendorff index become appropriate (α ≥ 0.75) to make interpretations and conclusion about selected categories of analysis. The results show that the official media communication on healthy nutrition for children is partially agreed with basic WHO recommendations. The study highlights that 48.9% of the units of analysis contained in the text at least one of the WHO recommendations. The research of official communication with the use of quantitative methodology is essential for understanding the state policy on healthy nutrition of children and its successful implementation in society. Otherwise, this area of knowledge requires additional research using qualitative methodology, especially focusing on key stakeholders of healthy diet policy implementation.
Beschreibung: Гейко Л. І. Контент-аналіз офіційних медіа-повідомлень щодо здорового харчування дітей в Україні в контексті рекомендацій ВООЗ / Л. І. Гейко, Т. П. Юрочко // Інвестиції : практика та досвід : наук.-практ. журн. – 2022. – № 4. – лют. – С. 78–85. – Бібліогр. 33 назви.
URI: https://dspace.chmnu.edu.ua/jspui/handle/123456789/1808
ISSN: 2306-6814
Enthalten in den Sammlungen:2022 рік

Dateien zu dieser Ressource:
Datei Beschreibung GrößeFormat 
Гейко Л. І., Юрочко Т. П..pdf165.35 kBAdobe PDFÖffnen/Anzeigen


Alle Ressourcen in diesem Repository sind urheberrechtlich geschützt, soweit nicht anderweitig angezeigt.